60 ΧΡΟΝΙΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΒΕΡΗ
Βαδίζουμε ήδη στο 2014 και συγχρόνως βαδίζουμε στον 60ο χρόνο από της πρώτης ίδρυσης κλειστού γηπέδου Μπάσκετ στη χώρα μας.
Ήταν το 1955 όταν άρχισαν οι εργασίες κατασκευής της ανατολικής εξέδρας, στο γήπεδο της Λεωφόρου και η τότε Διοίκηση του Παναθηναϊκού αποφάσισε, παρά την υπερβολική δαπάνη, κάτω από αυτή να γίνει ένα κλειστό γήπεδο Μπάσκετ. Κανονικών διαστάσεων βέβαια, αλλά με όσες κερκίδες επέτρεπε ο χώρος.
Μέσα στη χρονιά τελείωσαν οι εργασίες και έτσι οι φίλαθλοι (του Παναθηναϊκού και μη, αλλά πάντως όλοι του Μπάσκετ) χάρηκαν το πρώτο κλειστό γήπεδο Μπάσκετ στη χώρα μας.
Με τα σημερινά δεδομένα, ασφαλώς δεν καλύπτει τις επιθυμητές προδιαγραφές. Αλλά για την εποχή του ήταν ένα άλμα προς τη Δυτική Ευρώπη και επιτέλους πρόσφερε σε μας πολλές δυνατότητες. Όχι μόνο στον Παναθηναϊκό που μέχρι τότε, είχε ένα μικρό ανοικτό γήπεδο στη γωνία Τσόχα – Βασ. Σοφίας, απέναντι από το Ιπποκράτειο, αλλά και στην Εθνική Ομάδα.
Την εποχή εκείνη στην Ελλάδα παιζόταν στο σινεμά ένα ινδικό έργο, με τίτλο «Ο Τάφος του Ινδού» όπου παρουσιάζετο ένας ανήλιαγος πέτρινος και υγρός τάφος, που έδωσε την ευκαιρία στους ευρηματικούς φιλάθλους να του προσδώσουν αυτό το όνομα.
Το γήπεδο δεν προσέφερε όλες τις επιθυμητές λύσεις. Με τις 2.000 περίπου θέσεις του καθόλου δεν εξυπηρετούσε για μεγάλα παιχνίδια που προκαλούσαν κοσμοσυρροή. Π.χ η χώρα μας τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ, χάρις στην ΑΕΚ, τον κατέκτησε το 1968 στον αγώνα που έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο παρουσία 70.000 θεατών. Τότε προπονητής της ΑΕΚ ήταν ο διεθνής παίκτης μας Νίκος Μήλας που ανδρώθηκε μπασκετικά στο ανοικτό της Τσόχα και στο κλειστό της Λεωφόρου.
Η αξία της δημιουργίας αυτού του πρωτόλειου κλειστού γηπέδου έχει διττή σημασία. Πρώτον ότι τότε με δυσκολότερα οικονομικά ο Παναθηναϊκός δημιουργούσε. Δεύτερον ότι και σήμερα που εισερχόμεθα στον 60ο χρόνο το γήπεδο χρησιμοποιείται, όχι μόνο για το Μπάσκετ. Άρα η χώρα μας το έχει ανάγκη και το λειτουργεί.
Με την ευκαιρία να θυμηθούμε ότι τη γνώση του Μπάσκετ έφερε από το Παρίσι το 1919 ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού Γεώργιος Καλαφάτης, όταν πήγε εκεί για τους Διασυμμαχικούς Αγώνες. Ότι το 1946 ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον πρώτο Πανελλήνιο τίτλο του (με πρωταγωνιστές τους Καραδήμα, Πανταζόπουλο, αφους Νικολαϊδη, Αρβανίτη, Μήλα, Λάμπρου, Θεοφάνη και Καράλη). Ακόμη ότι στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Λεωφόρου (που άνοιξε τις πύλες του το 1922) το 1948 μπήκαν οι πρώτοι προβολείς στην Ελλάδα (με παραγγελία από τις ΗΠΑ) και το 1958 εκεί αποκτήσαμε και το πρώτο τερέν με χόρτο στην Ελλάδα.
Αυτά για την ιστορία που πρέπει όχι μόνο να την γνωρίζουμε, αλλά και να την παρακολουθούμε για να τιμούμε τις σημαντικές επετείους της.
http://palaimaxoipao1908.blogspot.gr/